In 1995 begon het echt, met 2 zwarte duivers ( 2 broers ) gehaald bij Desseyn Gerard ( Aalter )
Regelmatig duikt er nog zwart op, zeker bij de nakomelingen van die 2 duiven.
Op het kweekhok steeds meer duiven van Cyriel Bonami ( Landegem ), zeker 50 %, soms gekruist met duiven van Timmerman Antoine ( Knesselare ), ook met een duivin van Verstraete Lucien ( Deinze ).
Verder twee duivinnen van Schoors-Dewaele en 1 duivin van Delaere Robert, beiden van Adegem Laatst zijn er nog twee duiven van Cools Rik en 2 duivers van Desaer Antoine & Rudy bijgekomen ( beiden Ruiselede ) en Decock-Ackx ( Westkappelle ) Deze zomer enkele aanwinsten gezocht bij Martens Cyriel ( Deinze ). Met nieuwe duiven heb ik weinig geduld, maar ieder jaar wordt er gezocht en bijgehaald
Aanvankelijk werd enkel met jonge duiven gespeelt, vanaf 2000 met oude duivers en vanaf 2002 enkel met oude en jaarse duivinnen.
Kweek: Zowel de kweek- als vliegkoppels worden samen gezet op 25 november, zoals ieder jaar 20 vliegkoppels en 12 kweekkoppels, 2 weken voordien, tijdens het weekend wordt ieder koppel al eens samen gezet.
Om beurt wordt 1 koppel losgelaten, tot ieder koppel zijn bak kent .
Het volgende weekend opnieuw hetzelfde. Het seizoen 2006 werd met 20 vliegduivinnen aangevat. Het was het eerste jaar met enkel half fond en licht fond op het programma voor zowel jong als oud . Dus enkel nog op zaterdag wedstrijden . Waar vroeger alles werd gespeeld van snelheid tot 450 km, en dit ieder weekend. Nu is op zondag tijd voor het gezin.
Ook de duiven verzorging na wedstrijden is nu eenvoudiger.
Met oude duivinnen werd er ingekorfd van Ablis tot Limoges . Een ploeg duivinnen enkel voor Ablis en dan nog verdeeld over twee lokalen ( Wingene en Ruiselede ). Een andere ploeg voor het programma van Fondverbond Wingene ( Chateauroux en Poitiers ).
Nog een ploeg zoekt links en rechts een interessante vlucht op ( Orleans, Blois of Tours ).
Met de duivinnen werd iedere week gespeelt, deze die twee nachten mand kregen, werden de week nadien telkens ingemand voor Ablis.Voor inkorving mogen de duivinnen best wat ruzie maken , zelfs vechten. Ik probeer veel afwisseling als motivatie te zoeken voor inkorving. Op heel wat vluchten werd 1 en 2 ingegeven vroeg getekent, met groot procent prijs, ondanks eerste maal Fondverbond. Een 50 tal jongen werden behouden, ongeveer 40 zagen de eerste opleervluchten. Ook hier enkel halve fond en ook hier verdeeld over vier ploegen. Ablis Ruiselede met een vaste groep, evenals Ablis Wingene, Fondverbond Wingene met een 6 tal duivers en duivinnen en tot slot een klein groepje jonge duivers voor de Nationale vluchten, ingekorfd in Ruiselede. Verduisterd van maart tot 21 juni en eens opgeleerd worden de geslachten gescheiden. Na 4 snelheidsvluchten werden alle jonge duiven gekoppeld aan de kweekduiven. Zo was er voor ieder jonge duiver of duivin een oude duif aan het wachten bij thuiskomsten. Weinig duiven dus op weinig hokken, 1 kweekhok, volledig opluchting, enkel afgeschermd met een tochtzeil, 1 open hok waar in de winter al de duivinnen zitten en in het spelseizoen de duivers van de vliegduivinnen, ook dit hok is afgeschermd met een tochtzeil, 1 hok voor de vliegduivinnen met 20 bakken en rustplaatsen voor 20 duiven met aangebouwd een open ren waar de duivinnen tot woensdag toegang hebben met dagelijks badmogelijkheid, 2 hokken voor de jonge duiven, plaats voor ongeveer 60 jongen . Op ieder hok ligt nu een houten vloerrooster, tevens is ieder hok nu voorzien van rolluik met tijdsklok . Dit is noodzakelijk om verduisteren te combineren met ploegwerk . Om de twee weken wordt er behandeld tegen trichomonen . tijdens de winter geen enkele medicatie. Vaccinatie tegen paramixco en pokken . Zowel voor de kweek als voor het spelseizoen bezoek aan dierenarts. Voeding wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden. Bij thuiskomst voldoende sportmengeling in de bak, ook drinken in de bak bij thuiskomst ( zuiver water ) . Na 2 uur elektrolyten in het water.Tot maandagavond zuivering, dinsdag en woensdag junior mengeling voor zowel jong als oud, zoveel als ze willen en vanaf donderdag volle bak sportmengeling, met vitamiennen erover.
Iedere dag, gans het jaar door, wat snoepmengeling en grit .
Hel hele jaar veel look en iedere maandag verse groenten . Voor de rest veel kijken, observeren en vlug ingrijpen indien nodig